The joy of prompting

door | jul 31, 2022 | Artikel, Gepubliceerd, Technologie | 0 Reacties

Sinds een maand ben ik aan het experimenteren met Midjourney. Een machine learning-toepassing die visuals genereert op basis van de keywords en parameters die jij invoert. Kunst maken met technologie. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat dit koren op mijn molen is. 😊

Stel je voor: je hebt een dijk van een artikel geschreven en wilt het afmaken met een bijpassende foto. Je spit je archief door, gaat met de camera op pad of kiest een mooi stockbeeld uit. Allemaal prima opties. Maar wat als je in diezelfde tijd een volledig uniek beeld genereert dat precies bij je verhaal past?

 

Een inspiratief duwtje

Wie de hashtag generativeart op Instagram volgt, ziet dat de creatieve mogelijkheden van toepassingen als Midjourney en DALL-E eindeloos zijn. Mits je een beetje flexibel bent met je wensen. Want pictogrammen maken die naadloos aansluiten bij je corporate huisstijl zit er nog niet in. Maar ben je op zoek naar inspiratie of een andere stijl? Dan geeft zo’n tekenende chatbot je misschien net de invalshoek waar je zelf niet aan dacht.

 

Screenshot van Midjourney op Discord

Het schildersdoek van de 21ste eeuw?

 

The joy of prompting

Midjourney kan veel, maar het blijft machine learning en geen ‘echte’ AI. Het komt niet uit zichzelf met een Picasso aanzetten; alles staat of valt met de woorden die de gebruiker intikt. In zo’n ‘prompt’ beschrijf je duidelijk wat je wilt zien:

  • je onderwerp in 2-3 keywords;
  • je gewenste kleurenpalet;
  • eventueel de stijl of kunstenaar ter referentie;
  • andere specificaties (photorealistic, symmetric, …);
  • de afmetingen.

Je hoéft niet superspecifiek te zijn. Met kortere prompts geef je Midjourney de vrijheid om zelf met iets op de proppen te komen. ‘Red flower’ geeft totaal andere resultaten dan ‘Red flower in a field, mountainous background, style of Yayoi Kusama, colorful, photorealistic’.

 

Verschillende resultaten in Midjourney

2 prompts, 8 totaal verschillende visuals

 

Hoe het werkt

Aan de hand van je prompt geeft Midjourney 4 opzetjes. Je kiest het beeld dat je het meeste aanspreekt. Vervolgens kun je kiezen voor Upscale (‘geef me een grotere versie van dit beeld’) of Variation (‘neem dit beeld als basis en geef me 4 nieuwe beelden die erop lijken’). Met een Light Upscale Redo genereer je hetzelfde beeld opnieuw, maar met een ander algoritme zodat het resultaat net iets anders is. Je gaat net zo lang door tot je tevreden bent. Soms heb je 2 iteraties nodig, soms ook 10 of meer.

Als ik blij ben met een concept, download ik het beeld in hoge resolutie en ga ik verder in Photopea. Kleurcorrecties, artifacts wegpoetsen, rimpels gladstrijken. Soms vervang ik een vervormd oog of zet ik een krom been recht. Does it spark joy? Dan plaats ik het op Instagram. Tegenover elke post met likes zijn eerder 10 visuals gesneuveld die nergens op leken. ‘Go home, computer, you’re drunk’.

 

Plezier in het proces

Waan ik mezelf de digitale Bob Ross? Hang ik mijn aquarelverf en Oost-Indische inkt voorgoed aan de wilgen? Zeker niet. Maar is het leuk? Ja! En dat is een overtuiging die The Happy Painter en ik met elkaar delen: zolang je plezier hebt in het proces, is het resultaat sowieso goed. En die ‘happy little accidents’ (zoals David Bowie met één neusgat of een ondefinieerbare veeg in de lucht) geven een beeld toch ook karakter.

 

Twee portretten van Frida Kahlo

Frida voor en na

 

Verrijking of bedreiging

Dat machine learning gevolgen heeft voor de manier waarop we content maken, staat vast. En niet alleen op het gebied van beeld: inmiddels zijn er toepassingen die webteksten en zelfs muzieknummers genereren. Kunnen tekenaars, copywriters en muzikanten over een paar jaar wel inpakken? Of zorgen deze ontwikkelingen hooguit voor een andere manier van werken?

 

CopyrAIght

En hoe zit het eigenlijk met copyright? Wie is de ‘echte’ eigenaar van generated content: de machine die met bits en bytes schuift of de mens die op de knoppen drukt? Wat maakt een digitale tool anders dan een analoge, zoals een camera of een tube verf? Kwesties waar de meningen nog sterk over verdeeld zijn.

 

Uitproberen?

Deze week rolden de ontwikkelaars van Midjourney een nieuw algoritme uit. ‘V3’ zorgt voor minder vervorming, meer details, meer opties en nóg mooiere visuals. Keertje uitproberen? Dat kan! Het enige dat je nodig hebt is een account voor de chat-app Discord. Je krijgt je eerste 25 probeersels gratis. Happy prompting!

 

Een screenshot van mijn illustraties op Instagram

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *